Document •
Door Hans van Brakel, senior TDD – adviseur
Grenfell Tower in Londen, Café het Hemeltje in Volendam. Slechts twee voorbeelden van inferno’s met verschillende oorzaken, maar dezelfde fatale gevolgen. Volgens recente cijfers van het CBS waren er in 2013 circa 35 duizend branden in Nederland, waarbij in totaal 92 doden en 720 gewonden vielen te betreuren. De CBS-cijfers laten sinds 2001 een daling zien in het aantal branden, helaas niet in het aantal slachtoffers. Elke brand en elk slachtoffer is er een teveel.
Dat is de reden dat we tijdens een Technical Due Diligence (TDD) veel aandacht besteden aan de brandveiligheid van een gebouw. In de volgende paragrafen presenteren we een indicatief overzicht van aandachtspunten die we inspecteren.
Het startpunt van ons onderzoek zijn de brandveiligheidseisen die gelden tijdens de afgifte van de bouwvergunning. Bij het ontbreken van de bouwvergunning -en onderliggende documenten- maken we een inschatting op basis van onze ervaring. Tijdens de visuele inspectie van een gebouw en controle van het gebouwdossier focussen we ons op vier thema’s: brandwerendheid, signalering, bestrijding en ontruiming.
Bij brandwerendheid besteden we ondermeer aandacht aan:
Bij het onderdeel brandsignalering letten we op zaken zoals:
Bij brandbestrijding:
Bij ontruiming:
Bij aanwezigheid van (brand)gevaarlijke stoffen vragen we de gebouwgebruiker of hij beschikt over de benodigde vergunningen.
Welke bouwmaterialen daadwerkelijk zijn gebruikt is zonder destructief en laboratoriumtests niet te achterhalen, waardoor er een restrisico qua brandveiligheid blijft. Maar, bij gerede twijfel adviseren we de inschakeling van een onafhankelijke brandveiligheidsexpert voor nader onderzoek en advies.
De hierboven geschetste aanpak heeft zijn waarde bewezen – er is altijd iets dat verbetering behoeft.
Zo dragen we indirect bij aan een veilige woon- en werkomgeving. En hopelijk aan een reductie van het aantal slachtoffers.
Navigatie