News   •

08 maart 2023

Internationale vrouwendag

Vandaag is het internationale vrouwendag! Op deze dag brengen we onder andere diversiteit in gender in de bouw en infra extra onder de aandacht. Bouwend Nederland trapte af met de minicampagne #bouwvrouwen, Eind augustus zullen de verkiezingen rondom de Bouwvrouw van het jaar  beginnen. De vrouwen worden binnen deze mannenwereld goed op de kaart gezet. Met als mooi initiatief van Bouwend Nederland ‘’Laat je zien!’’. In het onderstaande artikel spreekt C2N met twee van haar bouwvrouwen over dit onderwerp. Test

Farheen Husna Abdulrahman (24) – Duurzaamheidsadviseur technologie

‘’Zonder inspiratie en passie was ik nooit een bouwvrouw geweest. Als je passie voor de bouw hebt moet je zeker je hart volgen en erin stappen, want als je met passie je werkt doet dan kom je altijd goed terecht.‘’

Farheen is geïnspireerd door haar grootvader. om op jonge leeftijd te kiezen voor een baan in de bouw .‘’ Hij was een bekend aannemer in Suriname. Samen met zijn vader (mijn overgrootvader) en zijn broers hebben zij vele huizen en de familiemoskee in het district gebouwd. Helaas heeft geen van zijn zonen de “bouwtraditie’’ voortgezet, maar vond ik het gaaf om als 3e generatie de traditie in ere te houden. ’’

Het leukste aan mijn baan als duurzaamheidsadviseur is, dat ik kan bijdragen aan een duurzamere gebouwde omgeving. Wij zijn in het midden van de grootste crisis ooit, de klimaatcrisis. Iedereen draagt op zijn eigen manier bij aan het vechten tegen deze klimaatcrisis. Als duurzaamheidsadviseur adviseer ik hoe gebouwinstallaties energietechnisch verduurzaamd kunnen worden. Zo draag ik bij aan een duurzame toekomst voor de generaties na mij.

We vroegen Farheen in hoeverre ze het verschil in gender opmerkt binnen de bouw sector. En waarom dit volgens haar het percentage vrouwen blijft steken onder de 10%.

‘’Ik merk heel vaak dat je toch aan een tafel zit met mannen. Negen van de tien keer ben ik in gesprek met mannen. Je ziet mannen vaak opkijken als er een dame aan tafel zit die inhoudelijk meepraat over installatietechniek of bouwfysische aspecten.’’

De samenwerking ervaar ik in vele gevallen positief. In de bouw hoef je het niet mooier te maken dan het is. Je kan gewoon direct zijn, alle kaarten op tafel leggen en samen de resultaten verwerken in een project. Iedereen weet wat zijn of haar rol is aan tafel. Er zijn vele positieve kanten van werken in de bouw. Als vrouw in de bouw heb ik zeker het gevoel dat ik serieus wordt genomen. Je kan er niet omheen dat mannen altijd opkijken als je binnenkomt, zeker als je een hoofddoek draagt, toch luisteren ze even aandachtig naar je.

Voor een vrouw lijkt een stap naar de bouwsector vaak minder voor de hand liggend. Er zit namelijk veel stereotypering rond vrouwen in de bouw. We moeten vrouwen laten zien dat de bouw zit te springen om mensen die een bijdragen willen leveren aan de transitie naar een duurzaam gebouwde omgeving. Vrouwen zijn meer dan welkom!

Kom in contact met  Farheen Husna Abdulrahman

 

Lizette van der Feer (48) – Head of Sustainability, Senior Consultant

’’Als je als vrouw op een authentieke manier je mannetje staat, krijg je alle ruimte om je te ontplooien.’’

Tijdens mijn middelbareschooltijd hadden de exacte vakken altijd al mijn voorkeur. In die periode bouwden mijn ouders onder eigen beheer een huis. Ik kwam dus al vroeg in aanraking met een architect en een bouwplaats. Toen ik moest kiezen voor een studie, was de keuze voor Bouwkunde snel gemaakt. Vooral omdat het creatieve van architectuur in combinatie met bouwtechniek me erg aansprak. Tijdens mijn werk als architect, merkte ik dat mijn interesse steeds meer uitging naar duurzaam bouwen. In 2011 heb ik de overstap gemaakt naar een adviesbureau voor duurzaam vastgoed.

Het werk als duurzaamheidsadviseur is ontzettend divers. Ik zit aan tafel met ontwikkelaars, aannemers of beheerders. En wissel bureauwerk af met een overleg in een ontwerp- of bouwteam en kom regelmatig op een bouwplaats. Ik merk dat mijn advieswerk steeds meer gewicht krijgt, omdat duurzaamheid is niet langer vrijblijvend. Er moet iets gebeuren, want de opwarming van de aarde krijgt eindelijk de aandacht die het verdient. Vanuit Europa worden ESG-rapportages en taxonomie verplicht gesteld. Gebruikers en beleggers stellen ook steeds meer eisen aan de duurzaamheid van vastgoed. Waar we in de beginjaren vooral actief waren met het certificeren van gebouwen, zien we dat de vraag zich uitbreidt naar portfolio’s en organisaties. Dit maakt het werk nóg leuker.

Ik merkte tijdens mijn studie bouwkunde, dat vrouwen in de minderheid waren. Bij bouwvergaderingen ben ik meestal de enige vrouw. Ik kom vrouwen tegen, maar dan meestal, net als ik, in een adviesrol. Ik kan prima acteren binnen die mannenwereld, want ik ben goed in wat ik doe en merk dat opdrachtgevers dat waarderen. Het vrouw-zijn speelt daarin geen enkele rol. Ik zou het daarom toejuichen als meer meiden kiezen voor een technische studie. Er zou verandering kunnen plaatsvinden als er meer vrouwen een topfunctie krijgen binnen de technieksector, zodat meiden kunnen zien dat je uiteindelijk gewaardeerd wordt om wat je kunt en niet wat je bent. En dit draagt bij aan de diversiteit, die hard nodig is voor een bredere kijk op de materie.

Als je als vrouw op een authentieke manier je mannetje staat, krijg je alle ruimte om je te ontplooien.

Kom in contact met Lizette van der Feer